Validering inom vård och omsorg innebär att dina erfarenheter kartläggs för att sedan värderas. Det betyder att ditt kunnande bedöms mot mål och innehåll i gymnasiala vård‐ och omsorgsprogrammets kurser.
Du kan till exempel ha arbetat inom hälso‐ och sjukvård eller inom socialtjänst där du lärt dig delar av yrket i ditt vardagliga arbete. Inom socialtjänsten kan det till exempel handla om särskilt boende, gruppbostad, daglig verksamhet, hemtjänst eller som personlig assistent. Inom hälso‐ och sjukvård kan arbetet varit förlagt på sjukhus, vårdcentral, inom psykiatrisk verksamhet eller inom hemsjukvård. Du kan också ha lärt dig på annat sätt genom att ha vårdat en närstående eller gått kurser i någon verksamhet.
Validering är därför inte någon utbildning. Det handlar istället om en strukturerad kartläggning och bedömning av vad du redan lärt dig. Valideringen kan leda till att du får gymnasiebetyg eller intyg på det du kan.
Det finns en möjlighet för alla som har erfarenhet och utvecklat sitt kunnande inom vård‐ och omsorgsområdet att bli validerad.
Det finns olika sökvägar, vissa söker sig till vuxenutbildningen och ibland kan arbetsgivare erbjuda validering för sina anställda. Andra vänder sig till Arbetsförmedlingen som kan erbjuda validering i vissa fall och för vissa målgrupper.
Valideringen kommer att ske på denna digitala plattform Validig. Det bygger på Vård- och omsorgscollege metodmaterial och valideringsprocess. När du fått inloggningsuppgifter från den utbildningsanordnare du kontaktat börjar första delen med kartläggning och självskattning. Den första delen kan du påbörja själv för att sedan fortsätta tillsammans med utbildningsanordnaren.
Du kommer att få beskriva utbildningar, kurser, intressen, erfarenheter från arbetsliv med mera i ett kartläggningsformulär. Du får också göra en självskattning av ditt kunnande. Detta för att du ska få möjlighet att öka din egen förståelse om vad du kan inom området. I detta sammanhang kan du få stöd av studie‐ yrkesvägledare eller annan kunnig inom vuxenutbildning.
Därefter kan det bli aktuellt för dig att träffa en ämneskunnig yrkeslärare för ett fördjupat kartläggningssamtal. Räkna med att samtalet tar 1 ‐ 2 timmar. Vid samtalet kommer du och yrkesläraren samtala kring ditt kunnande samt koppla detta med innehåll och mål i gymnasiekurser inom yrkespaket till vårdbiträde eller undersköterska. Yrkesläraren får då en uppfattning om vilka kurser som kan bli aktuella att validera.
Om du går vidare kommer du att få visa ditt kunnande både praktiskt och teoretiskt.
Den praktiska delen kan ske på en arbetsplats eller i arbetsplatsliknande miljö. Om det sker på en arbetsplats kommer yrkesläraren tillsammans med dig och eventuellt en valideringshandledare följa upp dina uppvisade arbetsinsatser.
Den teoretiska delen av valideringen består av teoretiska uppgifter som du får svara på skriftligt eller muntligt.
Beroende på syftet med valideringen kan valideringen avslutas med att du får ett intyg eller betyg på det du uppvisat. Om ditt mål är att nå till undersköterska eller till vårdbiträde får du räkna med kompletterande gymnasiestudier i någon form. Längden på studierna är beroende på vilka kurser du kunnat validera och formerna för de efterföljande studier som behövs.